info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Våra inspektioner försvinner inte"

-Jag har full förståelse för den oro som finns, säger Håkan Olsson om kritiken mot omorganisationen inom Arbetsmiljöverket. Han blir chef för den nya inspektionsavdelningen och har gjort utredningen.

Krympande ekonomiska resurser och en förändrad arbetsmarknad som ställer nya krav på verksamheten. Det är orsaker till den nya organisationen av Arbetsmiljöverket, enligt Håkan Olsson.
-Då måste vi vara så effektiva det någonsin går, säger han.
Förslaget innebär att dagens tio distrikt blir fem regioner och antalet lokalkontor minskas från sjutton till elva. Men förslaget har väckt oro och kritik från fackligt håll, däribland Byggnads. Man befarar att verket inte kommer att kunna vara ute som tidigare och det finns en stark kritik mot regeringens nedskärningar av verket. Antalet inspektörer har till exempel minskat från 389 under 2006 till 252 idag.

Måste prioritera

-Jag har full förståelse för att det finns en oro. Men vi försvinner inte, inspektionsinsatserna försvinner inte, även om vi inte har ett rent fysiskt kontor på en plats. Vi gör detta för att vi fortfarande ska kunna prioritera de branscher och sakområden där vi bedömer att riskerna är som störst, säger Håkan Olsson.
I kärva tider måste man prioritera, menar han och Arbetsmiljöverket har då valt att dra ner på lokalkostnader till förmån för att kunna ha inspektörer ute.
En ny inriktning är att inspektörerna ska gå från att vara specialiserade inom vissa branscher, till exempel byggbranschen, till att bli allmänt inriktade. Detta har också mött kritik, både från fackligt håll och från inspektörerna själva. Man ser det som en risk att viktig sakkunskap går förlorad.
-När vi nu har 250 inspektörer kan jag inte på sikt se att vi kan ha alltför många inspektörer som bara är inne på ett område, säger Håkan Olsson.
Men ser du ingen risk med det?

– Nej, jag ser ingen risk i det. Jag ser det som en styrka att kunna gå in på fler områden, säger han.
I ursprungsförslaget fanns inget lokalkontor kvar i Sundsvall, men det är nu ändrat, efter överläggningar inom verket. I förslaget flaggas också för att det kan bli neddragningar av antalet inspektörer i Norrbotten på sikt. Håkan Olsson säger att detta kommer att fortsätta utredas och att man i den bedömningen kommer att väga in bland annat de stora geografiska avstånden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Våra inspektioner försvinner inte"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig