info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Var tionde lämnade Byggnads 2007

2007 blev ett svart år för Byggnads när det gäller medlemsantalet. Det har varit strömhopp från förbundet som bland annat lett till att intäkterna minskar dramatiskt. För att vända trenden satsar nu Byggnads 20 miljoner på att värva nya medlemmar.

8 014 yrkesaktiva byggnadsarbetare – cirka 10 procent – valde under 2007 att lämna Byggnads. Det innebär att förbundet den sista december förra året hade 86 171 yrkesaktiva medlemmar.
Flykten från Byggnads har pågått under hela året, men avhoppningstakten har mattats av något under slutet av året. Men så sent som i december valde ännu 762 yrkesaktiva medlemmar att gå ur förbundet. Följdriktigt noterades därför årets lägsta medlemssiffra på årets sista dag.

Orsaken till de stora avhoppen – som för övrigt drabbat de flesta fackförbunden – är med största säkerhet de höjda avgifterna. Bland annat den särskilda finansieringsavgiften till a-kassan på 250 kronor som riksdagen införde 1 januari 2007. Den avgiften sänktes dock den första januari i år till 243 kronor.
Medlemstappet innebär att Byggnads går miste om stora belopp till verksamheten. De 8 014 som gick ur förra året motsvarar minskade intäkter på ungefär 20 miljoner kronor.

Förbundet är redan pressat av en besparings- och omställningsplan som det beslutades om på den senaste kongressen. Vänder inte trenden finns det alltså risk för nya besparingar. Därför har frågan om medlemsantalet högsta prioritet på förbundet. Bland annat har ledningen beslutat om att satsa 20 miljoner kronor under två år.
– Pengarna ska gå till avdelningarna som ett stöd så att de kan plocka in personer från produktionen som under kortare perioder uteslutande ska arbeta med att värva nya medlemmar på arbetsplatserna, säger Thomas Gustavsson, 2:e förbundsordförande på Byggnads.

Thomas Gustavsson tycker det är oerhört viktigt att trenden med minskat antal medlemmar stoppas upp och förhoppningsvis vänder uppåt.
– Det handlar inte enbart om ekonomi, utan minst lika mycket om att förbundet är mycket starkare om fler är med. Urholkas anslutningraden blir vi ett svagare förbund både inom LO-sfären och vid andra tillfällen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Var tionde lämnade Byggnads 2007

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig