info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vanliga handskar innehöll skadligt krom

Vanliga skyddshandskar innehåller sju gånger mer av det allergiframkallande kromet än tillåtet, visar laboratorietester. - De handskarna måste bort från marknaden, säger Birgitta Carlsson på arbetsmiljöverket.

I förra numret berättade tidningen Byggnadsarbetaren om mattläggaren Kurt Johansson som fått svåra allergiska eksem efter att ha använt skyddshandsken Protega.
Nu har tidningen låtit testa ett exemplar av samma handske. Kromhalterna var många gånger högre än det tillåtna. Resultatet förvånar Birgitta Carlsson på arbetsmiljöverket och hon ser mycket allvarligt på att handskarna säljs. De får inte säljas eftersom de inte uppfyller kraven för CE-märkning inom EU.

Det är tillverkaren som ansvarar för att handskarna uppfyller kraven och tillsynsmyndighet är arbetsmiljöverket.
-Jag tycker att tillverkaren ska ta bort sortimentet av denna handske, säger Birgitta Carlsson som också vill diskutera frågan direkt med tillverkaren.
Hon säger att om tillverkaren inte rättar sig kan man utfärda böter.
De handskar vi testade säljs av Ejendals. De är montagehandskar av märket Protega och har artikelnummer 113. Handskarna är CE-märkta och ska då uppfylla en standard som heter EN 420 och där får inte finnas mer än en krommängd på 2 milligram sexvärt krom per kilo material. Skinnet i handsken vi testade innehöll betydligt mer; 15 milligram per kilo material av det farligaste och mest allergiframkallande kromet, sexvärt krom.

Sexvärt krom ligger bakom de flesta fallen av kromallergi. I handskarna finns också trevärt krom, som kan vara allergiframkallande, fast i betydligt mindre grad. Mängden låter närmast dock svindlande hög; 18 000 milligram per kilo.
– Då fick jag ju rätt. Från början var det ingen som trodde mig, säger mattläggaren Kurt Johansson. Han fick mycket allvarliga eksem på händerna och misstänkte att orsaken var handskarna han använde. I nummer 5 2005, berättade vi om Kurt. Han är kromallergiker men hade från början ingen aning om att skyddshandskarna som skulle skydda honom innehöll krom. Det stod ingenstans.

Efteråt har Byggnadsarbetaren låtit testa en handske av samma sort, som han trodde att han blivit dålig av. Båda paren är inköpta i samma förpackning i samma affär. Vi sände handsken till SP, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut. Handskarna är kromgarvade som de flesta andra skinnhandskar. Ibland finns det kvar betydligt mer krom än vad som får finnas och så var det i detta fall.
– Det är frågan om mycket höga kromtal, säger Benny Lyvén som ansvarat för provningarna på SP.
Samuel Enqvist är vice vd på Ejendals.
– Jag är jätteförvånad över de höga kromtalen och vi kommer att kontrollera med tillverkare och garveri för att hitta orsaken.

Han säger att frågan kommer plötsligt men är beredd att dra tillbaka produkten om man hittar flera handskar med för höga kromtal. Han berättar att just denna handske av svinnarv köper företaget från Kina. Förra året sålde företaget 140 000 exemplar av denna produkt. Totalt sålde man 15 miljoner arbetshandskar.
Samuel Enqvist säger att de aktuella handskarna kommer från ett gammalt parti. Varunamnet Protega slutade Ejendals att använda för ett par år sedan. Idag säljs snarlika handskar utan det namnet. Också de kommer att kollas upp. För den som har kromallergi är det direkt skadligt att använda kromgarvade handskar. Det är bättre att använda vegetabiliskt garvade handskar som inte innehåller

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vanliga handskar innehöll skadligt krom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig