info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vallöfte från (s): sänkt byggmoms

Socialdemokraterna lovar sänkt byggmoms till sex procent på små hyresrätter och studentbostäder. Det presenterade bostadsminister Lars-Erik Lövdén idag.

Totalt vill socialdemokraterna stimulera byggandet av studentlägenheter och små hyresrätter med mellan 800 och 900 miljoner kronor.
När det gäller studentbostäder så vill man ersätta dagens investeringsbidrag med en sänkt byggmoms till sex procent. Då ökas subventionen i medeltal med drygt 50 procent. Det är inte storleken på lägenheten som avgör om det blir sänkt byggmoms utan typen av upplåtelse. Enligt partiet blir det möjligt att bygga 20 000 studentbostäder de närmaste fyra åren.

Socialdemokraterna ger även löfte om att komplettera investeringsbidraget med sänkt byggmoms till sex procent vad gäller uppförandet av små hyresrätter. Ett halverat investeringsbidrag och sänkt moms ökar även här subventionen med 50 procent. Enligt partiet blir det då möjligt att bygga 40 000 hyresrätter.
Det finns egentligen ingen gräns uppåt för hur stora hyresrätterna får vara för att få del av den sänkta byggmomsen. Men investeringsbidraget är utformat så att det blir mest lönsamast att bygga ettor och tvåor.

Vidare så vill man införa ett hyrestak på investeringsbidraget till hyreshusbyggandet. I Stockholmsregionen är det tänkt att bli max 1 100 kronor per kvadratmeter och år och i övriga landet 900 eller 1000 kronor per kvadratmeter och år.
Socialdemokraterna lovar även sänkt byggmoms för äldrebostäder till sex procent. Man vill även effektivisera beslutsprocessen för plan och byggärenden.
Även infrastruktursatsningar utlovas, särskilt i Stockholmsregionen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vallöfte från (s): sänkt byggmoms

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig