info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vakter skyddar byggnadsarbetare

Skolbygget skärmas av från den befintliga skolan, vaktbolag anlitas, byggnadsarbetarna berättar om sitt arbete i skolklasserna. I går presenterades en åtgärdsplan efter hot och misshandel av byggnadsarbetare i Malmö.

Bygget av nya lokaler på Apelgårdsskolan i Malmö stoppades av arbetsmiljöskäl efter att en byggnadsarbetare misshandlats i tisdags i förra veckan. Det var kulmen efter en längre tids hot och trakasserier. Ett tjugotal byggnadsarbetare har sedan dess varit hemma eller omplacerats till andra arbetsplatser. I går presenterade stadsdelschefen en plan för hur arbetet ska kunna återupptas. Bland annat ska byggnadsarbetarna berätta om sitt arbete i skolklasserna så att eleverna får en förståelse för vad som händer i deras närhet. Apelgårdsskolan är delvis en byggarbetsplats, en lockande miljö för skolbarnen som ideligen fått köras ut från bygget.

Därför planerar stadsdelschefen också att anlita ett vaktbolag som ska hålla bygget under uppsikt på dagarna samt nätterna. Området kommer att skärmas av så att eleverna inte kan beträda arbetsplatsen.
I eftermiddag kommer byggnadsarbetarna att få gå en kurs som polisen ska hålla, bland annat om hur man bemöter provokationer och hot, vilket var ett av Byggnads Malmös krav. Regionala skyddsombudet krävde också att arbetsplatsen skulle säkras.

– Byggnadsarbetarna har fått ducka för snöbollar, stenar och flaskor eller så har ungdomarna stått och hotat dem med stenar i händerna. Dessutom har det varit inbrott och vandalisering, säger regionala skyddsombudet Mats Fredriksson, som stoppade arbetet direkt efter misshandeln.
I åtgärdsplanen som ska stoppa trakasserierna ingår också att en samrådsgrupp tillsätts, som består av elevrepresentanter och byggentreprenören. I den ska eleverna fortlöpande få information om vad som händer i byggprocessen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vakter skyddar byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig