info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vägverkschef hörd om dödsfall

Polisutredningen kring dödsolyckan på Svinesundsbron går långsamt framåt. I tisdags hördes Vägverkets platschef.

Just nu försöker polisen bena ut hur ansvarsfördelningen ser ut mellan Vägverket och entreprenörerna på Svinesundsbron. Ingen misstänkt finns ännu. Förhöret med Vägverkets Svinesunds-platschef i tisdags rörde vem som hade arbetsmiljöansvaret när den polske armeraren Jan Stanko föll från en bropelare och dog.
Enligt polisens utredare, Curt Bernsand, kan det bli aktuellt med förhör även av entreprenören Bilfinger Bergers representanter. Däremot är det mer osäkert om Jan Stankos son Oskar Stanko ska höras.
– Vi vet inte om det blir aktuellt att höra familjemedlemmar, säger Curt Bernsand.

Oskar Stanko befann sig på arbetsplatsen när Jan Stanko föll, men har ännu inte fått lämna sin redogörelse till polisen. Enligt Curt Bernsand har polisen en ganska klar bild av vad som hände vid olyckstillfället.
– Arbetsmiljöverket har gjort en utredning av händelseförloppet som är ganska detaljerad. Det är den vi bygger vårt fortsatta arbete på, säger Curt Bernsand.
I december flyttades den segdragna utredningen kring Jan Stankos död, från närpolisen i Strömstad till länskriminalen i Trollhättan. Curt Bernsand har ingen bergsäker förklaring till varför.
– Möjligen är det för att det kan bli fråga om rättshjälpsbegäran från utlandet och då ska den gå via internationella åklagarkammaren i Göteborg. Men den här sortens utredningar ligger oftast hos närpolisen.

Om någon ställs tills svar blir det förmodligen för brott mot arbetsmiljölagen, som kan ge fängelse.
När utredningen kan vara klar kan Curt Bernsand inte säga.
– Just nu sitter jag med ett ärende som gäller grovt bedrägeri och grov förskingring. Alla akutärenden går före, säger han.
Jan Stanko dog den 20 augusti 2003. Han blev 42 år.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vägverkschef hörd om dödsfall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig