info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vägrar avtal - sparkar personalen

Företaget Bygg-Lett vägrar skriva på kollektivavtalet. Istället säger de upp samtliga anställda. – Det blir för dyrt för oss. Vi får ta in folk från bemanningsföretag istället, säger ägaren Malischa Låsberg.

Företaget har lettiska byggnadsarbetare anställda som just nu renoverar en sommarvilla i Örebro. De tjänar 80 kronor i timmen och kollektivavtalet kräver en lägsta lön om 109 kronor i timmen.
– Jag har inte råd att ha anställda om jag måste följa avtalet. Då hyr jag hellre in arbetskraft från något bemanningsföretag. Även om det kanske blir dyrare än idag så blir det lättare för mig att beräkna mina utgifter än vad det blir med ett avtal med procentsatser, säger han.

Malischa Åsberg vill inte säga hur många anställda det rör sig om, men Byggnadsavdelningens uppskattning är ”minst 7-8 personer”.
Diskussionerna om att skriva på kollektivavtalet har pågått en tid, men det var först i måndags som avdelningen och företaget satte sig ner med pappren i handen.
– Om det fanns en lag om minimilön skulle jag acceptera den. Då gäller samma spelregler för alla. Men jag gillar inte när man försöker tvinga på mig något som är frivilligt.

Nu sägs alla
anställda upp från och med fredag. Två månader återstår på bygget och Malischa Låsberg kommer att försöka hitta en annan lösning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vägrar avtal - sparkar personalen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig