info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utställningshall rasade på Bo01

Grunden till en utställningshall rasade vid en olycka på Bo01 i Malmö. Trots det allvarliga tillbudet skadades ingen människa.

Fyra U-formade ramar, bestående av flera ton tunga balkar, rasade samman vid lunchtid på tisdagen. På höjden är u-konstruktionerna 13 meter och i bredd tolv meter.
– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt och kommer nu att undersöka vem eller vilka som gjort fel, säger yrkesinspektör Anders Brännström.
Vid raset var oerhörda krafter i rörelse men ingen människa kom till skada eftersom arbetarna hade gått iväg på rast.
Enligt yrkesinspektionen berodde olyckan på en stark vind och en tillfällig, otillräcklig förankring av den del av hallen som nu rasade.
– Det är oerhört viktigt att tänka sig för när man förankrar material så att det verkligen kan stå emot stark vind, säger Anders Brännström.
Yrkesinspektionen kommer bland annat att granska arbetsmiljöplan och monteringsinstruktioner för konstruktionen.
Entreprenör för jobbet är NCC som i sin tur lagt ut arbetet med stommen på en underentreprenör. Uppenbarligen höll inte förankringen men nu ska man också utreda om det berodde på att den provisoriska förankringen under montagejobbet gjorts för dåligt eller om det kan ha funnits några tekniska fel på materialen till förankringen, berättar platschefen Gert Lilja, NCC.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utställningshall rasade på Bo01

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig