info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utrikesregistrerade företag portas

Samtliga bemanningsföretag som inte är skrivna i Sverige har uteslutits från arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.

En viktig orsak till uteslutningen är den ojämna konkurrensen. Ett bemanningsföretag skrivet i Irland behöver bara betala tio procent i sociala avgifter. Totalt har fem stycken bemanningsföretag uteslutits ut arbetsgivarorganisationen.
Enligt Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, ljuger de uteslutna företagen om hur många anställda de har. De uteslutna bemanningsföretagen har sagt att de har ett hundratal anställda.
– Vi har genom andra kanaler upptäckt att de har många fler anställda, säger Henrik Bäckström till LO tidningen.
Uteslutningen gör det svårare för bemanningsföretagen att fortsätta vara verksamma i Sverige. Om de inte är medlemmar i arbetsgivarorganisationen kan de inte visa att de har bemanningsavtal med facket vilket i sin tur skapar svårigheter att få kontrakt med stora kunder.
Flera av de uteslutna bemanningsföretagen finns inom byggindustrin.
– Sedan gäller det att stora byggföretag eller offentliga upphandlare inte tar in icke auktoriserade bemanningsföretag, säger Henrik Bäckström till LO tidningen.
Reaktionen från de uteslutna företagen har varit häftig. Flera av bemanningsföretagen hotar att pröva ärendet på Europanivå. Men Henrik Bäckström verkar inte vara orolig.
– Det här handlar om vilka villkor det är som ska gälla på svensk arbetsmarknad. Vi har tagit ställning.
NCC, som har anlitat det nu uteslutna bemanningsföretaget Rimec, säger till Byggnadsarbetaren att man i framtiden inte kommer att anlita bemanningsföretaget om uteslutningen leder till att Rimec saknar svenska kollektivavtal.
Rimec uteslöts från Bemanningsföretagen den 1 september.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utrikesregistrerade företag portas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig