info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utredningsstopp bromsar ersättning

Bilfinger Berger är oroliga för att en ekonomisk ersättning till den förolyckade Jan Stankos familj skulle innebära att man erkänner ansvar för dödsolyckan på Svinesundsbron. Det gör att besked om ersättning dröjer.

Platsledningen på Svinesundsbron har idag informerat Bilfinger Bergers ledning om omständigheterna runt dödsolyckan i augusti 2003 och om de krav på ersättning till de efterlevande som Byggnads fört fram.
– Vi vill att Byggnads sätter mer tryck på IMO. Vi menar att de brutit med sitt avtal med Byggnads på flera sätt och att det är de som bär det största ansvaret för kompensation till de efterlevande, säger Michael Blaschko, projektchef på brobygget.

Han säger att Bilfinger Berger vill medverka till att familjen får den kompensation de skulle ha rätt till enligt lag och avtal. Men han betonar samtidigt att företaget vill undvika en situation där en utbetalning av ersättning tolkas som att man tar på sig skulden för att olyckan inträffade.
– Det skulle ge fel signaler till andra underentreprenörer, säger Michael Blaschko.
IMO har tidigare, i en överklagan av det stopp som lades på arbetsplatsen efter olyckan, hävdat att man hade sagt upp avtalet innan olyckan, att den förolyckade inte var anställda av IMO och att man inte haft ansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Per-Olof Blixt, på Byggnads avdelning väst, håller med Bilfinger Berger om att den stillastående polisutredningen är ett problem. Han kommer nu att försöka påskynda utredningen, bland annat genom att begära att representanter för IMO, som Bilfinger Berger anlitat som underentreprenör för att forma och armera bropelarna, kallas till Sverige för förhör.
Blixt kommer också att formulera en skriftlig framställan till Bilfinger Berger om ersättning till de efterlevande på cirka 475000 kronor. Han hoppas få svar på den inom två veckor.

Dödsolyckan på Svinesundsbron, där den 41-årige polske armeraren Jan Stanko omkom, inträffade den 20 augusti 2003. Jan Stanko föll 30 meter från en arbetsplattform på en bropelare. På arbetsplattformen saknades föreskrivet fallskydd.
Redan innan olyckan hade arbetsmiljöinspektionen riktat kritik mot fallskyddet. I ett inspektionsmeddelande daterat den 13 augusti begär arbetsmiljöinspektör Hans Bergdahl att Bilfinger Berger ska redovisa hur man ska se till att fallskyddet förbättras så att det följer svenska regler.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utredningsstopp bromsar ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig