info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utredning om polsk f-skattare

En polsk företagare har i flera omgångar arbetat i Skåne. Malmöpolisen har nu överlämnat ärendet till migrationsverket i Norrköping som ska utreda fallet.

Polisen i Malmö fick tips av Byggnads i Lund om att två polska män höll på med renoveringsarbete på en villa utanför Lund.
Männen hade f-skattsedlar och hade fått byggjobben i uppdrag av Polen-konsulten, en svensk agent som förmedlar kontakter mellan svenska uppdragsgivare och polska företagare.
En av männen förhördes hos Malmöpolisen, där det framgick att den polske företagaren tog 125 kronor i timmen för utförda tjänster.
Eftersom Malmöpolisen inte visste om man skulle besluta om avvisning eller inte lämnades ärendet över till migrationsverket i Norrköping.
– Vi vill få det prövat och få en praxis, säger Tommy Pettersson, kriminalinspektör på utlänningssektionen i Malmö.
Det finns sedan tidigare avvisningsbeslut på företagare med f-skattsedel.
Utlänningsnämnden beslutade i våras vid tre tillfällen att litauiska män skulle avvisas. De hade f-skattsedel, men beroendeförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare ansågs vara sådant att männen betraktades som anställda. De måste därför ha arbetstillstånd när de arbetar i Sverige.
– De fick kontant ersättning och arbetsgivaren höll dem med maskiner och verktyg. Arbetsgivaren hade också ordnat med bostad, säger Peter Fylking, expert på arbetstillstånd på migrationsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utredning om polsk f-skattare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig