info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utredning av dödsolycka hålls hemlig

Det finns inget förundersökningsmaterial att delge. Det beskedet har änkan efter armeraren Jan Stanko, som förolyckades på Svinesundsbron i augusti 2003, fått av åklagaren som leder utredningen.

Polisens förundersökning om dödsolyckan på Svinesundsbron i augusti 2003 drar ut på tiden. Det står klart sedan förundersökningsledaren, åklagaren Barbro Jönsson, nekat att lämna ut materialet i undersökningen. Den förolyckade armeraren Jan Stankos änka, Jolanta Stanko, hade begärt att få ta del av utredningen.
Jolanta Stanko ville få ta del av förundersökningen för att få klarhet i vad som hände när hennes man förolyckades. Men hennes ombud, Per-Olof Blixt, ombudsman på Byggnads avdelning Väst, fick i förra veckan beskedet att det inte finns något material att lämna ut.

Till Byggnadsarbetaren säger Barbro Jönsson att det material som finns i utredningen är hennes egen besöksrapport från Svinesundsbron samt hennes utredningsdirektiv. Hon säger vidare att det förs en diskussion om att föra över förundersökningen från polisen i Strömstad till länskriminalen i Trollhättan.
– Den här utredning ska egentligen ligga där, säger hon.
Per-Olof Blixt anser att det är ett hot mot rättsäkerheten att en utredning efter en dödsolycka inte drivs med högre prioritet.
– Det har gått mer än ett och ett halvt år efter olyckan. Ögonvittnen är inte hörda och först nu diskuterar man var förundersökningen ska bedrivas. Det är skillnad mot när metallarna i Trollhättan köpte löspenisar. Då kunde åklagaren inleda en förundersökning på dagen, säger han.

Den ekonomiska ersättningen till de efterlevande är beroende av polisens utredning. I väntan på att utredningen ska komma igång har Per-Olof Blixt begärt att huvudentreprenören Bilfinger Berger och underentreprenören IMO gemensamt eller var för sig ersätter familjen Stanko.
– De säger att deras advokater tittar på möjligheterna. Något mer besked har jag inte fått ännu, säger Per-Olof Blixt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utredning av dödsolycka hålls hemlig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig