info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utredare säger ja till närvaroliggare

Utredningen om det ska införas närvaroliggare på landets byggarbetsplatser är nu klar. Och förslagen i utredningen ger stöd till byggbranschens vilja. - Särskilt positiva ställer vi oss till att utredaren har beaktat vårt tidigare önskemål om att Skatteverket ska få möjlighet att genomföra oanmälda arbetsplatsbesök för kontroll av närvaroliggare, säger Hans Tilly, ordförande på Byggnads.

Utredaren Lars Korsell lämnade över sin personalliggarutredning till regeringen igår. Och det står klart att han tagit intryck av – Byggbranschen i samverkan (BBIS) – som är en gruppering med tolv arbetsgivare och fackföreningar med anknytning till byggbranschen.
– Byggbranschens egen åtgärd – ID06 – har varit en förebild för förslaget, säger Hans Tilly.
I utredningen anges det inte när närvaroliggare kan införas på byggarbetsplatserna. Något som BBIS ser som en svaghet.
– Byggbranschen är mycket angelägen om att snarast få en lagstiftning på detta område. Vidare är det viktigt att ytterligare försvåra för oseriösa aktörer genom att införa individuell skattedeklaration, dvs. att på individnivå redovisa skatter och arbetsgivaravgifter i stället för att som nu redovisa dessa i en klumpsumma. Det är nödvändigt att regeringen omedelbart utreder även denna åtgärd, säger Bo Antoni, vd Sveriges Byggindustrier (BI).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utredare säger ja till närvaroliggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig