info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utnyttjas inför fotbolls-VM

Gästarbetare på byggena utnyttjas, blir utan lön och utsätts för systematiska övergrepp. En ny Amnestyrapport visar att arenor byggs under livsfarliga förhållanden inför fotbolls-VM.

2022 ska fotbolls-VM hållas i Qatar och arbetet är i full gång med att bygga anläggningarna. Tidigare har the Guardian slagit larm om arbetare som utnyttjas och tvingas jobba under livsfarliga förhållanden.
Nu bekräftas den bilden av en rapport från Amnesty International. Den visar att gästarbetarna utsätts för grova människorättskränkningar.
-Det är oacceptabelt att så många arbetare utnyttjas, berövas sin lön och tvingas kämpa för sin överlevnad i ett av världens rikaste länder, säger Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Många skadas

Rapporten är baserad på intervjuer med arbetare, arbetsgivare och regeringstjänstemän.
Den visar bland annat att många skadas och dödas under de livsfarliga förhållanden som råder på arbetsplatserna. En representant för sjukhuset i huvudstaden Doha säger att fler än 1 000 personer vårdats för skador efter fall från höga höjder på arbetsplatserna under 2012 och att dödsfallsstatistiken var ”avsevärd”.
En nepalesisk arbetar berättar att de tvingats att arbeta tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan. Och detta under sommaren då temperaturen ofta är 45 grader.

Kräver förändringar

Det framkommer också att många av arbetarna i praktiken är bundna till en arbetsgivare. De är i stort sett livegna. Diskriminering är vanligt och det förekommer tvångsarbete. Många lider av en stor ekonomisk press. Det är vanligt att arbetarna lever i läger under mycket svåra förhållanden. Stora grupper har inte ens rinnande vatten.
Amnesty kräver nu att regeringen och FIFA, internationella fotbollsförbundet, ska ta sitt ansvar och förbättra förhållandena.
-De uppgifter som framkommit tyder på en skrämmande nivå av exploatering inom den qatariska byggnadssektorn. FIFA har en skyldighet att göra fullständigt klart att inga människorättskränkningar i samband med det förberedande arbetet inför Fotbolls-VM tolerereras, säger Salil Shetty.
Enligt uppgifter till internationella byggfacket, BTI, har 800 byggnadsarbetare dött sedan 2010 under förberedelserna inför fotbolls-VM. Både Byggnads och BTI har krävt förändringar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utnyttjas inför fotbolls-VM

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig