info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uthyrare stämd efter löneskulder

Byggnads stämmer uthyrningsföretaget EHC inför arbetsdomstolen (AD). Företaget har skulder till åtta byggjobbare på drygt 420 000 kronor.

De åtta byggnadsarbetarna har krav på bland annat lön, semesterlön och permitteringslön. EHC stäms också för brott mot anställningsskyddslagen. Ett par av killarna har sagts upp på felaktigt sätt.
– De har varit permitterade och plötsligt fått brev hem att de är uppsagda sedan fjorton dagar tillbaka, berättar Roland Ljungdell, ombudsman på Byggnads.

Byggnads beslutade att stämma företrädarna i EHC efter att de upprepade gånger struntat i att dyka upp på förhandlingar. Företrädarna är svåra att få tag på vilket gör att det kan ta tid innan målet i arbetsdomstolen avslutas.
Parallellt med stämningen undersöker Byggnads därför möjligheten att försätta bolaget i konkurs. Byggnadsarbetarna skulle då kunna få sina pengar som fordringsägare, eller via statlig lönegaranti. En konkursprocess går troligen snabbare än en process i AD.

Ordförande och firmatecknare i EHC är Charles Aperia från Nacka. Tidigare satt den ökände uthyraren Hans Karlsson i EHC:s styrelse. Hans Karlssons företag H K Contracting begärdes i konkurs förra hösten. Då var han skyldig sina anställda, varav flera byggnadsarbetare, drygt 1,2 miljoner kronor.
– Det här är samma människor som drev H K Contracting. De tömde bolaget och flyttade över till EHC, säger Christer Olsson på Byggnads i Malmö.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uthyrare stämd efter löneskulder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig