info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utfryst och utelåst: anställd stämmer VVS-företag

En anställd på en VVS-firma sade upp sig i mars 2018 efter att ha blivit utsatt för utfrysning och ogrundade anklagelser. Nu har Byggnads lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen där de yrkar på 150 000 kronor i skadestånd.

För att bestrida anklagelser från företaget behövde den anställde komma in på kontoret och gå igenom tidböcker. Då visade det sig att han nyckelbricka slutat fungera. Foto: Mostphotos

En anställd vid ett VVS-företag anser sig ha blivit så illa behandlad på sin arbetsplats att hans uppsägning kan räknas som framtvingad. I stämningsansökan framgår att den anställde länge haft en ansträngd relation till sin chef och att han fick en LAS-varning sommaren 2017. Byggnads kopplades in för att överlägga i frågan. Men istället för att nå en lösning blev relationen mellan chefen och den anställde kraftigt försämrad. Chefen slutade helt att hälsa på mannen, som efter detta mått väldigt dåligt av den frostiga relationen.

Byggnads har därefter gått in för att förhandla med företaget vid ett par tillfällen. Företaget påstod då att man utredde frågan. Men deras utredning visade sig inte handla om den anställdes arbetsmiljö. Istället lämnade de över en skrivelse med anklagelser mot den anställde och gav honom två dagar att bestrida dem. För att kunna göra detta var han tvungen att komma in på kontoret och gå igenom tidböcker. Det visade sig då att hans nyckelbricka inte längre fungerade och att han på så sätt blivit utestängd från jobbet.

Läs också Så skulle bolaget straffa håltagaren – "Trötta ut han"

När den anställde inte kunde besvara anklagelserna meddelade företaget att de tänkte avskeda honom. Då sade mannen själv upp sig från anställningen.

Byggnads menar att uppsägningen är framprovocerad och yrkar på 150 000 kronor i skadestånd och ersättning för rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utfryst och utelåst: anställd stämmer VVS-företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig