info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utförsäkrade återvänder till sjukpenning

Andelen utförsäkrade som söker ersättning från Försäkringskassan på nytt fortsätter öka. Det gäller de personer som miste ersättningen från sjukförsäkringen vid årsskiftet till följd av nya regler. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit att en av tre söker ersättning på nytt, men siffran stiger alltså.

Nya sjukskrivningsregler innebar att 14 700 personer miste sin ersättning från Försäkringskassan vid årsskiftet. Det beror framför allt på att man infört tidsgränser i försäkringen. Reglerna innebär att man efter en viss tids sjukskrivning ska gå ett introduktionsprogram hos arbetsförmedlingen för att utreda möjligheterna att komma tillbaka i någon form av jobb. Under den tiden får man inte sjukpenning utan en ersättning som är baserad på vad man har för rätt till a-kassa, det blir ofta betydligt lägre än sjukpenningen.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att en av tre, 5 000, av de 14 700 personer som lämnade sjukförsäkringen vid årsskiftet sökt om sjukpenning på nytt. Det är möjligt efter en karens på tre månader. Nya uppgifter från Försäkringskassan visar alltså nu att siffran stiger. Nu har 5 700 personer sökt om sjukpenning, dessutom har 500 sökt om sjukersättning (en mer långvarig ersättning). Försäkringskassan har tidigare sagt att man räknar med att de flesta ansökningarna kommer att beviljas.
Försäkringskassan skriver i ett pressmeddelande att det är sociala förberedande insatser och mer medicinsk rehabilitering som behövs för många av dem som nu återvänder till sjukförsäkringen.

– Utan rätt stöd och hjälp är risken stor att de som nu kommer tillbaka återigen blir kvar i sjukförsäkringen, säger generaldirektören Adriana Lender.
Tanken med tidsgränserna är just att människor inte ska fastna i sjukförsäkringssystemet längre än nödvändigt och därmed hamna för långt från arbetsmarknaden. 

Den stora delen av de utförsäkrade som inte sökt sjukersättning på nytt ingår i något program hos arbetsförmedlingen, en mindre grupp har någon typ av jobb.
Under maj fick totalt 117 092 personer ersättning på grund av sjukskrivning från Försäkringskassan, det är en minskning med drygt 18,5 % jämfört med samma tid förra året. Även antalet personer som beviljas sjuk- eller aktivitetsersättning har sjunkit kraftigt.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utförsäkrade återvänder till sjukpenning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig