info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utförsäkrad efter jobb i Norge

När Torbjörn Österholm sjukskrevs efter att ha arbetat i Norge, fick han en chock. Det trygghetssystem som han räknade med skulle skydda honom vid eventuell sjukdom, gällde inte längre.

– Nu går jag miste om 2 800 kronor varje månad, säger Torbjörn Österholm.
Den försäkring som är kopplad till svenska kollektivavtal, AGS, avtalsgrupp-sjukförsäkring, skyddar nämligen inte dem som arbetar åt utländska arbetsgivare.
Torbjörn, som bor i Sundsvall och är 53 år, var arbetslös innan han tillsammans med sex kamrater åkte till Norge för att söka jobb vid årsskiftet 97-98.
Han fick arbete som snickare i ett norskt företag i Oslo. Efter nio månader började han få värk i ryggen och när han kom hem till Sverige blev hans ryggproblem allt allvarligare. Hans läkare bedömde då att han inte längre kunde arbeta i sitt yrke.
Eftersom han var arbetslös innan han tog jobbet i Norge, hade han ingen hjälp av tvåårsregeln, som innebär att man kan få ersättning upp till två år efter att man varit anställd i Sverige.
-Jag är fortfarande sjukskriven och riskerar nu att bli sjukpensionerad. Det betyder 2 800 kronor i förlorad ersättning varje månad i många år till, säger Torbjörn, som är besviken på att arbetsförmedling, arbetsgivare och fackförening inte informerade om detta.
-Arbetsförmedlingen i Sundsvall ordnade ett möte för arbetslösa byggjobbare och uppmanade oss att åka till Norge för där fanns det jobb.
Torbjörn får nu 80 procent av den så kallade ”sjukpenninggrundande inkomsten”, det vill säga den inkomst han hade innan han blev sjuk.
Med avtalsgruppförsäkring skulle han ha fått 90 procent av den lönen. I Torbjörns fall gör det en skillnad på 2 800 kronor per månad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utförsäkrad efter jobb i Norge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig