info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utdömd kran på Peab-bygge

På ett Peab-bygge i Bispgården används en typ av Lindénkran som dömts ut av arbetsmiljöverket.

Den gamla Lindénkranen, modell 1101 står uppställd vid bygget av en järnvägsviadukt i Bispgården. Det är Peab som hyrt in kranen från företaget Ullej AB i Sundsvall.
– Enligt den information vi har fått så ska kranen vara godkänd. Vi har lyft ganska tung last eftersom det är mycket armering på viadukten, säger Torbjörn Aronsson, en av byggnadsarbetarna på arbetsplatsen.
Arbetsmiljöverket har ställt krav på att alla Lindénkranar av modellerna 1001, 1002, 1101, 1151 och 1152 måste genomgå en konditionsanalys, eftersom modellarna drabbats av många haverier. Endast två besiktningsorgan, DNV och ÅF-kontroll, är godkända för att utföra denna kontroll. Och ingen av dem har ännu gjort några sådana kontroller.

– Vi har ställt krav på ägaren. Han har fått tid på sig till den här veckan att skicka in papper på vad som gjorts. Om inte kraven är uppfyllda blir det tal om någon form av körförbud, säger Tomas Lindberg, arbetsmiljöinspektör i Härnösand.
Flera bedömare menar att kraven som arbetsmiljöverket ställer är så tuffa att man lika gärna kunnat säga att de aktuella Lindénkranarna ska skrotas.
– Vi trodde att den här kranen var schysst, att den genomgått en konditionsanalys. Vi skulle inte plocka in en kran om visste att den inte var okey, säger Lasse Andersson, platschef på Peab-bygget i Bispgården.
Byggnadsarbetaren har sökt Ejtel Åkerlund på Ullej AB utan att lyckas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utdömd kran på Peab-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig