info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utan lön vid snökaos

Byggnadsarbetare har inte automatiskt rätt till permitteringslön vid oväder. Det har arbetsdomstolen, AD, slagit fast i en dom.

I november 1995 drabbades västkusten, främst Göteborg, av ett kraftigt snöoväder. Vägarna var oframkomliga och ett tusental byggnadsarbetare kunde inte ta sig till jobbet. Många byggnadsarbetarna förväntade sig, trots att reglerna är oklara, att de skulle få permitteringslön för ovädersdagen. Men arbetsgivarna sa nej, vilket innebar att de drabbade byggnadsarbetarna förlorade ungefär 900 kronor var.
Byggnads tog strid i frågan och nu har AD avkunnat sin dom. Domstolen slår fast att den som inte fått besked av arbetsgivaren att det är okej att stanna hemma inte har rätt till permitteringslön. Det innebär att de som drabbades vid snöstormen 1995 inte får någon ersättning.
Biträdande förhandlingschefen på Byggnads, Gunnar Ericson, råder alla byggnadsarbetare att de i förväg gör upp med arbetsgivaren hur de ska agera om det blir oväder-
– Det är bra om det går att komma överens om vem byggnadsarbetarna ska ringa till inom företaget vid dåligt väder. Det är då viktigt att den personer har befogenhet att bestämma om permitteringslön ska betalas ut, säger Gunnar Ericson.
Domen från AD innebär också att de byggnadsarbetare som tvingades stanna hemma i flera dagar på grund av snöovädret i delar av Gästrikland i vintras blir utan ersättning.
Gunnar Ericsson utesluter inte att frågan om ersättning vid oväder kommer att tas upp i framtida avtalsförhandlingar med Byggentreprenörerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utan lön vid snökaos

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig