info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uselt boende för polska byggnadsarbetare

Tre polska byggnadsarbetare delar på en boendeyta på elva kvadrat. Och de tjänar 90 kronor i timmen. Så ser situationen ut för de polska byggnadsarbetare som arbetar på Borealis i Stenungsund.

– Det är för jäkligt. De säger att de aldrig har haft ett så dåligt boende som här, säger Jan Erik Berg, ombudsman på Byggnads avdelning i Göteborg.
Byggnadsarbetarna bor på Åstorps herrgård i Munkedal, norr om Uddevalla. Men boende- och hygienförhållanden är mycket dåliga. Cirka 50 byggnadsarbetare har tillgång till två tvättmaskiner och en spis med två kokplattor.

Byggnads ställer nu krav på att boendeförhållanden ska förbättras. I Byggnads avtal med Sveriges Byggindustrier är det hotellstandard som gäller. Att varje byggnadsarbetare i princip ska ha ett eget rum.
– Jag ska träffa företrädare från Borealis i dag. Om inte Borealis gör något åt boendesituationen, så ska vill vi ha förhandlingar med varje enskilt företag, säger Hans Stevander, regionalt skyddsombud på Byggnads avdelning i Göteborg.

Byggnadsarbetarna är anställda av det irländska bemanningsföretaget Rimec som i sin tur anlitas av Sices group. I avtal mellan Byggnads och Sices ska byggnadsarbetarna tjäna 166 kronor i timmen. Men flertalet får bara ut cirka 90 kronor i timmen. Byggnads ska nu granska flera företag som arbetar på Borealis vad det gäller bland annat löner, traktamente och boende. Borealis är en petrokemisk industri i Stenungsund. Totalt arbetar cirka 600 yrkesarbetare på arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uselt boende för polska byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig