info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppskjuten förhandling om löner för letter i Linköping

Det lettiska byggföretag som betalade sina anställda i Linköping runt 60 kronor i timmen ställde in förhandlingen. Men Martin Blomberg på Byggnads Öst tror ändå på en snar lösning.

I somras uppmärksammade Byggnads Öst att ett tjugotal lettiska anställda på ett bygge i Linköping tjänade mellan 60–80 kronor i timmen. Kommunens bostadsbolag hade anlitat huvudentreprenören NCC för att bygga bostäder och affärslokaler. Underentreprenören BMGS, som tillverkar väggelement, hade i sin tur anlitat lettiska SIA-BTK-Buve vars personal monterat betongväggarna på plats.
Företaget har kollektivavtal med Byggnads men trots det låg lönerna långt under den nivå – 185 kronor i timmen – som facket hävdar att utstationerade byggnadsarbetare ska tjäna.
Förra veckan skulle lokal förhandling ha skett, men arbetsgivaren lämnade återbud.
­– Det är inte första gången de ställer in när vi gemensamt har bestämt datum. Jag vet inte vad anledningen är till att man nu ville boka om, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads Öst.

”I princip överens”

Han tror dock inte att det handlar om ett medvetet försök att försinka förhandlingarna. Byggnads och företaget har redan kommit överens om att de lettiska arbetarna ska kompenseras, det som återstår att diskutera är de exakta nivåerna.
– Vi är i princip överens om summan. Kanske får vi justera den lite grann, där handlar det om vilken procentsats de olika anställda ligger på.
Lönekravet omfattar sammanlagt 20 anställda. Efter att Byggnads engagerat sig i fallet har huvudentreprenören NCC sagt upp avtalet med SIA-BTK-Buve och de lettiska montörerna är i dag anställda av ett svenskt företag.
– Jag för diskussioner med de anställda så att de vet vad vi förhandlar om. De mejlar mig också och är nyfikna på hur det går, säger Martin Blomberg.

Norrköping på tur

Nytt förhandlingsdatum är satt till den 31 oktober. Martin Blomberg är optimistisk om att nå en lösning men påpekar också att SIA-BTK-Buve har mer att svara för. När de lettiska anställda i Linköping väl har fått sin kompensation kommer Byggnads återigen att kalla företaget till förhandlingsbordet.
Under fjolåret och en bit in på 2016 utförde SIA-BTK-Buve stommontage i Norrköping för huvudentreprenören Hökerum Bygg. Lönerna låg på samma nivåer som de som uppdagats på bygget i Linköping.
– När det här är klart ska vi göra samma sak i Norrköping för att få till en rättelse för de som var anställda där, säger Martin Blomberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppskjuten förhandling om löner för letter i Linköping

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig