info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppsala vann SM i plåtslageri

Jonatan Pettersson, 18 år, från Bolandsskolan i Uppsala vann i årets SM för unga plåtslagare. Finaltävlingen avgjordes mitt i lördagshandeln i Väla köpcentrum utanför Helsingborg.

I finalen gällde det att tillverka ett skorstens överbeslag med ifalsad stympad kon, med ifalsat rakstycke på vilket det sitter en löstagbar kineshatt. Materialet var 0,6 millimeters lackerad plåt.
– Jag hade gjort nästan samma sak när vi kvalade i uttagningstävlingarna, berättar Jonatan som bor i Länna utanför Uppsala.
Han valde bygglinjen eftersom han ville jobba med kroppen. Då visste han ingenting om plåtslageri. Under rundgången, när nya elever får pröva på olika byggyrken, fastande han för plåtslageri.
– Det var en utmaning, säger Jonatan, som går ut bygglinjen i sommar.

I pris fick han 5 000 kronor. Dessutom får hans klass vid Bolandsskolan ett resestipendium på 10 000 kronor.
På andra plats kom Daniel Halvarsson, Sandviken, Lugnetgymnasiet i Falun. Trea kom Mikael Nilsson, Liden, Bromangymnasiet i Hudiksvall.
Fjärdeplatsen delades av Anders Johansson, Ebersteinska skolan i Norrköping, Johan Rådberg, Nobelgymnasiet i Karlstad, och Robert Berggren, Kattegattgymnasiet i Halmstad.
Reserv var Daniel Jägrup, Bromansgymnasiet i Hudiksvall.
Svenska mästerskapen i plåtslageri genomfördes första gången 1987 och arrangeras varje år som ett led i rekryteringen till plåtslageriyrket. Arrangörer är Plåtslageriernas riksförbund och Byggnads med stöd av sponsorer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppsala vann SM i plåtslageri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig