info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppsägningar upprör i Göteborg

Ett 50-tal byggnadsarbetare på Lilla Bommen-konsortiet blev uppsagda på onsdagen. - Det var ett bra bygge. Tråkigt att det skulle sluta så här, säger en av byggnadsarbetarna.

Stämningen i matsalen på Lilla Bommen-delen av tunnelbygget i Göteborg är tryckt. De cirka 50 svenska byggnadsarbetare som är kvar i projektet hade kallats till matsalen vid 16.00 på onsdagen för att bli informerade om att de sägs upp. De flesta har fyra veckors uppsägningstid, några har varit så länge att de har åtta veckor. Men de tycker att de inte får göra färdigt jobbet.
– Det är minst tolv veckors jobb kvar. Men det får väl de poska byggnadsarbetarna göra, säger Jonas Andersson, en av lagbasarna på bygget.

Orsaken till de upprörda känslorna är att konsortiet, med tyska Bilfinger Berger i spetsen, tagit in polsk arbetskraft i projektets slutskede. Ett 50-tal polska byggnadsarbetare från underentreprenören Eurotech har kommit in i projektet de senaste månaderna.
Enligt ett hängavtal ska Eurotechs anställda ha samma lön som de svenska byggnadsarbetarena. Men flera av svenskarna har fått uppgifter om löner under 60 kronor per timme från sina polska kollegor. Själva tjänar de 156 kronor och nu befarar de att Eurotech kommer att få slutföra projektet, tack vare lägre lönekostnad.

Michael Blaschko, Bilfinger Bergers projektledare för Lilla Bommen, säger att han förstår upprördheten men att uppsägningarna genomförs enbart för att projektet närmar sig slutet.
– Den sista gjutningen ska göras vecka 32, sedan är det inte mer jobb kvar, säger han.
Närvaron av Eurotech beror på att ett 50-tal ur den svenska arbetsstyrkan redan försvunnit från projektet och att konsortiet höll på att försena hela tunnelprojektet.
– Svenska byggnadsarbetare på anläggningprojekt ser till att pressa upp lönerna i projektens slutskede och många av dem försvinner, naturligt nog, till andra projekt, säger han.
Han bedyrar att Byggnads i Göteborg kommer att ha full insyn i hur mycket de polska byggnadsarbetarna får i lön och att de svenska byggnadsarbetare som har den längsta uppsägningstiden kommer att vara de som får slutföra projektet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppsägningar upprör i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig