info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upphandlingar ska ses över

Flera kommuner lovar nu att se över sina rutiner sedan Byggnads Öst granskat offentliga upphandlingar.

I Linköping dokumenterades svältlöner och livsfarliga arbetsvillkor hos en underentreprenör när NCC byggde bostäder åt kommunala Stångåstaden. NCC valde att häva entreprenaden sedan missförhållandena uppdagats. På Stångåstaden utlovar nu vd:n Fredrik Törnqvist en översyn av rutinerna.
‒ Vi försöker ta ansvar och tar självklart avstånd från den typen av grejer som dök upp. Vi ska försöka se över hur vi arbetar och om det går att upphandla våra projekt ännu bättre. Så vi ska göra vår del.
Från politiskt håll berömmer kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) den granskning Byggnads Öst utfört.
‒ Det ger oss i kommunen verktyg att rikta vår uppmärksamhet mot större byggföretag och andra som har ett ansvar i det här arbetet, säger hon till P4 Östergötland.

”Hål i regelverket”

I Norrköping struntade enligt rapporten en polsk underentreprenör till Peab, som också direktupphandlades för fasadarbete av kommunala Norrköping Spårvägar, helt i att betala skatt.
‒ Vi ska titta på det här konkreta fallet och om det finns hål i regelverket som gjort att det här kunnat uppstå så måste vi förändra det, säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upphandlingar ska ses över

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig