info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppgörelse klar på Skanska i Göteborg

De före detta Selmeranställda byggnadsarbetarna på Astrabygget i Göteborg får 130 kronor per timme för den tid de arbetat på arbetsplatsen. Det blev klart i en lokal överenskommelse på fredagen.

Den centrala ackordsförhandlingen för Skanskas arbetsplats på Astra Zeneca i Göteborg strandade i början av februari. Det innebar att lönen sänktes till avtalets lägsta lön, 100 kronor per timme. Sju av de elva anställda sade då upp sig.
Skanska skickade hem de som sagt upp sig med lön under uppsägningstiden. Ytterligare tre i laget omplacerades till en annan arbetsplats. Bara kranföraren blev kvar på bygget, som hjälp åt den underentreprenör, HA Bygg, som Skanska anlitade för att färdigställa grunden.

En förhandling om lön för de anställda hos underentreprenören, HA Bygg, avbröts i förra veckan när Byggnads begärde stupstockslön, 100 kronor per timme. HA Byggs anställda, som enligt avdelningen normalt tjänar mellan 137 och 142 kronor, ville inte utföra jobbet för stupstockslön och företaget sade därför upp entreprenaden.
Byggnads avdelning i Göteborg och Skanska Väst återupptog så den lokala förhandlingen under fredagen. Man enades om en uppgörelse som ger 130 kronor per timme från byggstart åt de före detta Selmeranställda. De tre omplacerade får 130 kronor per timme till den 1 mars för att därefter gå över till Skanska Västs bonuslönesystem.

HA Bygg kan därmed återuppta entreprenaden och en ny löneförhandling genomförs för de åtta anställda på HA Bygg som ska färdigställa grunden.
De sju som sade upp sig har samtliga fått nya jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppgörelse klar på Skanska i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig