info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppgörelse klar på Preemraff

En uppgörelse är klar på Preemraff i Lysekil. Beställaren går in och garanterar att de thailändska arbetarna ska få ut rätt lön, både retroaktivt och i fortsättningen. Uppgörelsen innebär att Preemraff garanterar flera miljoner kronor. Cirka 200 arbetare får rätt lön: 20 000 kronor i månaden.

Byggnads hade hotat med blockad mot utbyggnaden av Preemraff, eftersom det stod klart att de thailändska svetsarna och rörmontörerna fått en lön långt under den avtalade, av sin arbetsgivare Vinc Placement. Då grep ledningen för beställaren Preemraff in och förhandlade direkt med Byggnads för att få en uppgörelse, se till att arbetarna får rätt lön och slippa blockaden.
– Vi tycker att de som arbetar här ska få lön enligt svenska kollektivavtal, säger Per Olsson, raffinaderichef för Preemraff i Lysekil.

Enligt
avtalet mellan Byggnads och arbetsgivaren skulle de thailändska arbetarna få drygt 20 000 kronor i månaden.
– Men, säger Byggnads förhandlare Willy Hulthén, det enda vi med säkerhet kan säga är att de fått ut 500 kronor i månaden i Sverige. Sedan har arbetsgivaren påstått att man betalat ut mellan 350 och 700 dollar (2 560 -5 120 svenska  kronor) per person och månad i Thailand. Men det finns inga papper på att det har gjorts.

För en enskild thailändsk arbetare som varit i Sverige sedan i juni,  innebär uppgörelsen att han nu retroaktivt kan få 60 000 kronor för månaderna juni, juli och augusti. Dessutom får han rätt lön i fortsättningen.
Willy Hulthén tycker det är svårt att idag uppskatta vad hela uppgörelsen innebär. Men det rör sig om ett flertal miljoner.
På plats vid Preemraff finns cirka 230 thailändska arbetare. Det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement anlitats av den italienska byggentreprenören Irem. Ingen av dem var med under onsdagens förhandling, men Preemraff kommer i efterhand att kräva pengar av Vinc Placement.

Willy Hulthén tycker att förhandlingarna med Preemraffs företagsledning har fungerat bra.
– Om Preemraff inte ställt upp hade detta inte gått att lösa. Men de har haft en positiv inställning och varit villiga att diskutera olika lösningar, säger han.
Preemraff kommer nu att se till att pengarna sätts in på ett konto på Föreningssparbanken. Där kan de anställda ta ut en bankcheck på beloppet eller skicka pengarna till ett konto i Thailand. Under morgondagen kommer Byggnads avdelning att informera arbetarna om innehållet i överenskommelsen.
Willy Hulthén tror att detta blir en bra uppgörelse för de thailändska anställda, men han är också mån om att ingen ska behöva råka illa ut för att de kämpat för rätt lön.
– Vi tolererar inga trakasserier mot dessa personer, varken i Sverige eller utomlands, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppgörelse klar på Preemraff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig