info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppfinning skyddar vägarbetare

Radar kan bli vägarbetarens bästa vän och skydd mot fortkörare i framtiden. Radarn håller koll på passerande bilar, och slår larm så att vägarbetarna hinner ta sig av vägen.

På Vägverkets arbetsmiljödag i Borlänge förevisades uppfinningen.
Den bygger på radarteknik och mäter bilarnas hastighet. När en fortkörare närmar sig en arbetsplats går ljus- och ljudsignaler ut som en varning till arbetarna.
– De arbetar ofta med ryggen mot trafiken och om de inte har ögon i nacken så hinner de inte uppmärksamma fortkörarna. De får ingen varning förrän de hör bullret och då har bilen nästan passerat. Bullrande vägmaskiner gör ju att det är svårt att höra, säger civilingenjören Kjell Wallin som utvecklat produkten.
En nyligen gjord undersökning visar att nära 40 procent av alla vägarbetare varit inblandade i incidenter och olyckor på arbetet. I höstas dog en 41-årig vägarbetare när en bil körde på honom och smet från platsen.

Den som använder radarutrustningen kan själv ställa in vilken färdhastighet hos de passerande bilarna som ska utlösa larmet. Ljudnivån kan regleras manuellt så att den blir lagom hög.
Radarn pejlar in bilarna cirka 50 meter från arbetsplatsen. Avståndet är noggrant utmätt för att undvika en situation där larmet står på hela tiden.
– Vi har valt en medelväg. Larmet ska inte gå innan bilarna hinner bromsa, och det får inte vara för kort avstånd. Då hinner inte vägarbetarna ta sig av vägen, säger utvecklingsingenjören Kjell Wallin.
Apparaten kan ställas i en låda vid vägkanten eller monteras fast på ett takräcke. På fackförbundet Seko, som har varit inblandad i utvecklingsprojektet, är man positiv:
– Jag var nyligen på en kurs för vägarbetare och de tyckte att det var en toppengrej, särskilt på mindre jobb eftersom man kan ställa den i en liten låda vid vägkanten, säger Sven Åkesson, ombudsman på Seko.
Utrustningen har precis börjat serietillverkas, och kan beställas från företaget Sensys Traffic.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppfinning skyddar vägarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig