info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppåt för bygg i Blekinge

Byggbranschen har under flera år haft det tungt i Blekinge. Nu har det vänt. Flera stora byggprojekt är på gång och uppsägningar är få.

Byggbranschen dök i Blekinge vid krisen 2008 och under några år var det tufft i länet med hög arbetslöshet. Men vid årsskiftet 2014/15 har byggandet satt igång igen. Flera stora projekt är just nu på gång, bland annat byggs flygflottiljen i Kallinge ut, ABB gör stora investeringar i byggnader och landstingen renoverar och investerar i nya sjukhus. Dessutom byggs det en hel del bostäder i flera kommuner.
– Det är ett uppsving och vi har få uppsägningar. Vi får ofta frågor från företagen om vi känner folk, säger Markus Johansson, ombudsman i Småland-Blekinge.
Det ser också ljust ut för många lärlingar och enligt Byggnads har de flesta av byggeleverna som gått ut årskurs 3 fått en lärlingsanställning.

Pensionsavgångar på gång

Även Markus Sölvenäs, distriktschef på Skanska, bekräftar att det går uppåt i byggandet.
– Bostadsmarknaden har legat på en låg nivå under flera år, men nu är det projekt på gång i flera kommuner. Industrier utökar sin verksamhet och gör satsningar.
Vad beror uppgången på?
– Det är flera faktorer. Att exporten går bra, räntan är låg och att det är en stor inflyttning av nyanlända svenskar gör att det byggs mer. Det är också många pensionsavgångar på gång och vi kommer att rekrytera fler byggnadsarbetare framöver, säger Markus Sölvenäs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppåt för bygg i Blekinge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig