info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upp till 80 procents arbetslöshet i vinter

Byggarbetsmarknaden krymper. I vissa delar av landet kan arbetslösheten stiga till 80 procent i vinter. Norrbotten kommer att drabbas hårdast. - Nästa större projekt, om det blir av, är Norrbotniabanan, som drar igång 2006, säger Bengt-Erik Rolfs, ombudsman på Byggnads i Kalix.

Byggarbetslösheten stiger nu över stora delar av landet. Flera län kommer att få betydligt fler arbetslösa i vinter jämfört med de senaste åren.
I Norrbotten räknar man med att arbetslösheten som helhet kommer att hamna på 50 procent. I vissa områden i nordöstra Norrbotten kan så många som mellan 60 och 80 procent av byggnadsarbetarna bli utan sysselsättning i vinter.
– Det ser mycket mörkt ut över hela länet, förutom i Piteå där det går hyfsat, säger Bengt- Erik Rolfs, ombudsman på Byggnads i Kalix.
I Hälsingland förväntas arbetslösheten gå upp emot 40 procent. Bland annat beror det på att många som arbetar i Norge och Stockholm blivit uppsagda.
Ett annat län som drabbas hårt är Gästrikland. Där tror man på en byggarbetslöshet under januari på mellan 30 och 35 procent.
– Det kommer in nya anmälningar till a-kassan varje dag. Bara i dag på morgonen var det 20 nya, säger Kurt Jansson, kassör på Byggnads i Gästrikland.
I Jämtland, ett län som ofta har hög byggarbetslöshet, ser det något bättre ut. Där beräknas arbetslösheten stiga med några procent under vintern till en nivå kring 25 procent.
– Vi har en förhållandevis gynnsam situation, med en hel del turistbyggande, säger Håkan Löfqvist, mätningsförståndare på Byggnads i Jämtland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upp till 80 procents arbetslöshet i vinter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig