info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Universitet vill lägga ner giftforskning

Lunds universitet tänker lägga ner isocyanatforskningen i Hässleholm, erfar Byggnadsarbetaren. Trots att forskarna har visat hur skadliga isocyanater på bygget är.

I många år har forskarna i Hässleholm levt i ovisshet, trots en internationellt uppmärksammad forskning, som bland annat statsrådet Mona Sahlin talat sig varm för. Deras forskning har bland annat lett till att man upptäckt att riskerna med isocyanater i byggbranschen är betydligt större än tidigare känt. Det farliga byggiftet finns bland annat i fogskum, lim och lacker. I år fanns också flera motioner till riksdagen där isocyanatforskningens betydelse betonades.

Men samtidigt har forskarna levt med ständig osäkerhet om sin framtid. För en tid sedan hölls ett möte där en lösning diskuterades fram. Där deltog universitetets prorektor, forskarna, riksdagsmannen Bengt Silfverstrand och kommunalrådet i Hässleholms kommun, Bengt Andersson. Då gjordes en överenskommelse som innebar att personalens framtid skulle vara tryggad, såväl då det gäller den ordinarie personalen som doktoranderna.
Men nu har universitetet plötsligt meddelat personalen att de ska sägas upp och verksamheten läggas ner. Beskedet kom som en chock för personalen som nu avvaktar ytterligare detaljer.

För drygt ett år sedan flyttade forskarna till lokaler i Hässleholm och avsikten var att de skulle verka inom Lunds universitet. För ett år sedan fick de problem då de istället för förväntade tolv miljoner, som skulle tryggat deras framtid, bara fick 4,5 miljoner i forskningsanslag från AFA. De fackliga representanterna ville ge dem det begärda beloppet, men arbetsgivarna ville inte skjuta till mer.

Universitetet har därefter inte velat permanenta verksamheten eftersom de ville ha fram mer pengar. Flera gånger har en lösning varit i sikte utan att förverkligas. Byggnadsarbetaren har utan att lyckas sökt berörda ansvariga på universitetet för en kommentar.
Bengt Silfverstrand är riksdagsledamot, samt ledamot i universitetets styrelse och har engagerat sig för forskarna. Han är mycket upprörd.
– Detta är skandalöst. Vi har gjort en överenskommelse med universitetets prorektor Arne Adeberg om en lösning och den måste hållas, säger han.
Han har informerat Mona Sahlin om det som hänt och kommer tillsammans med en representant för Metall att agera i ärendet under nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Universitet vill lägga ner giftforskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig