info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Unik granskning: 70 dödade i byggolyckor

Tidningen Byggnadsarbetaren har gjort en unik granskning av samtliga dödsolyckor i byggbranschen sedan 2003. Under den perioden har hela 70 personer mist livet på landets byggen. Och fram träder en tydlig bild: Det är fallen som dödar.

Nära hälften av dem som dött i byggolyckor, 30 personer, har dött av fall. Och störst risk att dö på jobbet löper de som arbetar på tak. 17 av 30 fallolyckor med dödlig utgång skedde från tak. Kombinationen med hög höjd och bristande fallskydd kan bli förödande.

Så här långt är 2008 inget undantag. Bara under första halvåret i år har tre människor omkommit i takolyckor. Och dödsolyckorna ökar. Sammanlagt har 14 personer omkommit i byggolyckor fram till första september i år, vilket är mer än under hela förra året.
Byggbranschen är en bransch med stora risker och tunga material. Den näst vanligaste olyckstypen med dödlig utgång är rasolyckor. Även klämolyckor är vanliga bland dödsolyckorna.

Ekonomi, tidspress och okunnighet anser experter på byggbranschen är faktorer bakom många dödsolyckor.
-Bristande skydd får inte vara ett konkurrensmedel, säger Ulf Wernquist från Takentreprenörerna, som arbetar för en ökad säkerhet. Tyvärr går idag anbud ofta till företag med lägre pris men sämre skydd, menar han.
-Detta är ytterligt upprörande och berör så oerhört många. 70 döda betyder att kanske 500-600 personer i den närmaste familjekretsen berörs av det trauma som en dödsolycka är, säger Jan Swedberg, branschansvarig för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket.

Farorna är stora i branschen.
-Men det finns inget arbete som man inte kan skydda sig på. I så fall ska det inte utföras, säger han.
-Det slarvas med ställningar och takskydd. Allt faller tillbaka i okunnighet eller att det är en ekonomisk fråga. Skydd kostar, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
-Nu krävs att alla tar sitt ansvar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Unik granskning: 70 dödade i byggolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig