info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ungdomar är de nya målvakterna

Några tusen för din underskrift. Och vips så är du ansvarig för ett helt bolag. Nu försöker BI och Skatteverket stoppa målvaktsrekryteringen bland unga.

Mobilen ringer på rasten. En kompis farbror presenterar sig. Han låter glad på rösten, säger att han har ett toppenförslag. Hans polare driver ett byggföretag men vill slippa stå på alla papper. Det har något med skatten att göra. Men om du kan tänka dig det så finns det pengar att hämta. Mycket pengar.
Målvakter i byggsektorn är inget nytt men behovet av underskrifter förändras. Tidigare har det mest rört sig om utslagna personer med stora skatteskulder som har stått som firmatecknare. I takt med att Skatteverket har skärpt sina kontroller av företag har en ny grupp hamnat i centrum.
Ungdomarna.
– Nu för tiden krävs det att personerna i bolagsstyrelser är fläckfria. Ungdomar saknar ofta betalningsanmärkningar, dessutom är de ganska fattiga och naiva, säger Pia Bergman som är nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Skatteverket.

Rekryteras av bekanta

Hon berättar att rekryteringen av unga målvakter ofta går via bekantas bekanta. Men det sker också riktade kampanjer mot skolor där anslag av typen ”Se hit, vill du tjäna lätta pengar?” har satts upp.
Det kan se ut som en bra affär. En bunt tusenlappar för en liten kråka. Men en dag går blufföretaget i konkurs eller hamnar under Skatteverkets lupp och då är man plötsligt personligt ansvarig för alla oegentligheter som förekommit.
Under våren kommer Skatteverket tillsammans med BI att besöka gymnasieskolor runt om i landet och informera om vikten av att skydda sin namnteckning.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ungdomar är de nya målvakterna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig