info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Unga väljer bort Byggnads

Allt fler byggnadsarbetare väljer att stå utanför facket. Sedan år 1990 har organisationsgraden inom byggverksamhet minskat med 2,1 procent. Det visar siffror från LO.

I början av år 2003 var 87,6 procent av byggnadsarbetarna med i facket. Det betyder att Byggnads ligger efter flera andra branscher när det gäller anslutningsgrad. Inom tillverkningsindustrin var 89,9 procent fackanslutna och både statlig och kommunal verksamhet hade en anslutningsgrad över 90 procent.
– Det är de unga och anställda på mindre företag som väljer att stå utanför facket. Det som gäller för oss är traditionellt fackligt arbete – gå ut på arbetsplatserna och informera om nyttan med medlemskapet, säger Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande.

Allra sämst i undersökningen från LO låg parti- och detaljhandel. De branscher som ökat mest i anslutningsgrad mellan åren 1990 och 2003 är privat service och kommunal verksamhet. Men sett över alla branscher har den fackliga organisationsgraden inom LO-förbunden minskat med 1,1 procent sedan år 1990.
Också Byggnads medlemsantal sjunker. På ett år har förbundet tappat 894 medlemmar, 0,7 procent. Totalt hade Byggnads 130 206 medlemmar sista december år 2003. Året innan var 131 100 byggnadsarbetare anslutna till förbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Unga väljer bort Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig