info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Unga rörmontörer brännskadades

Två industrirörmontörer, 21 och 23 år brännskadades vid en olycka på Nymölla bruk i tisdags. De fick 95 gradig vätska över sig.

Männen fick 90 – 95 gradig vätska över sig när de skulle reparera ett filter i massafabriken. Rörmontörerna hade uppfattat att något var ”fel.” De hörde konstiga ljud från ett rör och var därför på väg bort från arbetsstället när vätskan sprutade mot dem.
– De gick mot en nöddusch som finns några meter bort. Sekunder efter att de fått vätskan över sig stod de under duschen. Jag är övertygad om att det räddade dem från allvarligare skador, säger Bengt Bengtsson, säkerhetschef på Nymölla bruk, som ligger utanför Kristianstad.

Industrirörmontörerna är anställda på Elofssons rör, som ofta anlitas av pappersbruket för reparationsarbeten. Det aktuella jobbet var ett rutinjobb som utförts flera gånger tidigare.
21-åringen skadades allvarligast och fick åka ambulans. 23-åringen fick skjuts av sin arbetsledare.
– Den yngre killen hämtade jag igår, han blir sjukskriven en vecka. Han hade mest brännskador på ryggen men även lite på armarna, nacken och bakhuvudet. Den andra killen var tillbaks på jobbet igår, säger Roger Olsson, arbetsledare på Elofssons rör.
Vätskan innehöll mest vatten uppblandat med en del kemikalier. Men enligt Bengt Bengtsson var det den höga temperaturen och inte kemikalierna som orsakade brännskadorna.

Industrirörmontörerna använde ingen skyddsutrustning.
– Arbetet bedömdes inte som riskfyllt. Vi vet inte säkert men antagligen uppstod någon form av övertryck i röret. Vätskan ska inte kunna sprutas ut där den gjorde det. Liknade händelse har inte inträffat tidigare, säger Bengt Bengtsson.
De båda reparatörerna hade fått säkerhetsutbildning på pappersbruket.
– Min bedömning är att Nymölla ligger långt fram i sitt säkerhetsarbete. Men jag tror att det är omöjligt att förhindra alla olyckor, säger Roger Olsson.
Nymölla bruk kommer att göra en egen utredning för att försöka klarlägga olycksorsaken. Polis kom till platsen och arbetsmiljöinspektionen är underrättad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Unga rörmontörer brännskadades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig