info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ugnsmurare höjde Luleå till lönetopp

Den extra lönebetalningen till de slovakiska ugnsmurarna höjde den genomsnittliga tidlönen i Luleå till löneligans topp. Ackorden i de stora yrkesgrupperna ökar däremot långsamt.

Under 2003 murade 92 slovakiska ugnsmurare nya ugnar på SSAB i Luleå. De skulle, enligt avtal, tjäna 137 kronor per timme men fick bara 13 till 18 kronor per timme.
När lönebluffen avslöjades i media tvingade Byggnads arbetsgivaren att betala ut mellanskillnaden. Det blev en rejäl summa som nu redovisas i lönestatistiken för fjärde kvartalet 2004, från Byggnads avdelning i Luleå. Eftersom de arbetade timmarna redovisats tidigare kvartal så höjer klumpsumman till murarna den genomsnittliga tidlönen i Luleå till rekordnivån 149:31 kronor per timme.

Så hög är alltså inte den genomsnittliga tidlönen. Det handlar i stället om en statistisk effekt som visar att stora förändringar i den kvartalsvis redovisade lönestatistiken bör tolkas varsamt.
En säker tendens finns dock i Byggnads lönestatistik för fjärde kvartalet 2004. Ackordslönerna ökar långsammare än tidlönerna för andra kvartalet i följd i de två största yrkesgrupperna. Det är också de yrkesgrupper där ackord är vanligast.

Ackordsandeln sjönk i TBM-gruppen, från 19,5 procent under tredje kvartalet 2003 till 16 procent under det fjärde kvartalet. Samtliga prestationslöner ingår i den siffran och det är den genomsnittliga förtjänsten för alla prestationslöner som redovisas i tabellerna.
Tre fjärdedelar av prestationslönerna är traditionella ackord. Den sista fjärdedelen är timmar som utförs på olika former av bonuslöner eller så kallade egna ackord.

Hos anläggarna är ackordsandelen 17 procent, golvläggarnas ackordsandel är 15,5 procent, papplägarnas 13,5 procent, på vvs-avtalets område 6 procent och hos glasarbetarna knappt 5 procent.
Uppgifterna i statistiken är preliminära.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ugnsmurare höjde Luleå till lönetopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig