info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ugnsmurare från Slovakien får ersättning

En överenskommelse är klar mellan Byggnads och det slovakiska företaget Termostav. Ett mångmiljonbelopp kommer att betalas ut retroaktivt till byggnadsarbetarna som gått på svältlöner vid arbetsplatsen.

Överenskommelsen omfattar cirka 100 ugnsmurare från Slovakien. De får nu rätt till en kompensation som innebär mellanskillnaden mellan den lön Byggnads tidigare har förhandlat fram och vad de faktiskt fått. Uppgifter har talat om att de endast fått 13-18 kronor i timman mot de 137 kronor i timman samt tillägg för semester, övertid och obekväm arbetstid, som Byggnads tidigare förhandlat fram.
– Uppgörelsen innebär att de slovakiska byggnadsarbetarna nu kan dela på ett mångmiljonbelopp som är retroaktivt för den tid som de arbetat vid SSABs koksverk. I fortsättningen får de lön enligt kollektivavtalet, säger Willy Hulthén från Byggnads förbundskontor, som ledde förhandlingarna.
Då det kom fram att ugnsmurarna vid SSABs koksverk fick för lite lön varslade Byggnads om blockad, om inte byggnadsarbetarna fick rätt löner. Den skulle ha trätt ikraft i fredags men sköts fram. Detta efter att tyska Thyssen, som anlitat Termostav, gått in och sagt att de garanterar att betala ut pengarna om Termostav inte höll sitt löfte. Hotet om blockad sköts därefter fram till tisdagens möte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ugnsmurare från Slovakien får ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig