info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Tyst överenskommelse” om fast lön

Gunnar Bernhardsson, byggmästare i Linköping, hävdar att han nått en "tyst överenskommelse" med Byggnads om att alla ska arbeta på fast lön i företaget.

I våras hade de cirka 50 anställda på Bygg AB Bernhardsson & Carlsson i Linköping en omröstning om löneform. De erbjöds 145 kronor i fast lön men förutsättningen för den lönenivån var att inget arbetslag skulle utnyttja avtalets rätt begära ackord.
Omröstningen slutade med en majoritet på cirka 70 procent för fast lön och med majoritetsbeslutet som grund infördes fast lön den 10 april. Byggavtalets regel att alla objekt på mer än 1 200 timmar ska utföras på ackord om de anställda på objektet vill det, sattes därmed ur spel. Men på företaget menar man att det problemet är löst.
– Vi har en tyst överenskommelse med Byggnads avdelning om att det är okej med fast lön på alla våra objekt, säger Gunnar Bernhardsson.

Roland Johansson, mätningsföreståndare på Byggnads i Linköping, säger sig inte känna till någon sådan överenskommelse. Han säger att företaget måste följa avtalets regler och begära förhandling om löneform på varje objekt som innehåller mer än 1 200 timmar.
På Bernhardsson & Carlsson har det varit fast lön för alla som gällt mellan 1996 och 2000. Efter det har en del jobb utförts på ackord vilket medfört höjd lön.
– Företaget har nu köpt möjligheten att sänka lönen för de som vill ha ackord genom att erbjuda alla en hög fast lön, säger Roland Johansson.

Ett pågående ackordsjobb var undantaget från vårens löneuppgörelse. Den första mätningen resulterade i en timförtjänst på 153 kronor per timme. Nu, vid den andra mätningen, har resultatet försämrats kraftigt.
– Vi skulle förstås inte ha accepterat uppgörelsen. Den innehöll alldeles för lite tid, säger Arne Löfström, lagbas för de 15 byggnadsarbetarna på arbetsplatsen.
– Och nu, när vi begär en tilläggspremie, får vi bara svaret att vi får 145 kronor per timme i fast lön.

Gunnar Bernhardsson vill inte kommentera den pågående förhandlingen om ackordsjobbet mer än att han säger att han erbjudit en tilläggspremie som skulle ge 147:50 kronor per timme. Men han menar att principen fast lön är beslutad av de anställda själva. Det är ett majoritetsbeslutet måste gälla alla, anser han.
Företaget är medlem i Sveriges Byggindustrier, BI. Men Gunnar Bernhardsson anser inte att agerandet står i strid med det kollektivavtal han genom medlemskapet i BI har att följa. Han är däremot osäker på att den tysta överenskommelsen skulle hålla för en rättslig prövning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Tyst överenskommelse” om fast lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig