info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tyskt byggföretag betalade Byggnads

Ett tyskt byggföretag som uppfört ett växthus utanför Sundsvall har betalat 1 000 euro i deposition till Byggnads i Sundsvall. Men något påskrivet kollektivavtal har avdelningen inte fått in ännu.

Tyska byggföretaget Bernhard Plonka Gmbh byggde i början av november ett växthus åt företaget Plantagen utanför Sundsvall, utan att ha skrivit kollektivavtal med Byggnads.
– I ett mejl skrev jag att om jag inte får in en deposition på 1 000 euro så tar vi i hårdare, säger Royne Bergman ombudsman på Byggnads i Sundsvall-Ådalen.
Mejlet tog skruv och några dagar senare hade avdelningen fått in depositionen. Men något påskrivet kollektivavtal har Byggnads inte fått.

– Jag har inte påmint dem heller, det måste jag väl göra i anständighetens namn. Får vi inte in något avtal behåller vi depositionen som mer än väl täcker granskningen, säger Royne Bergman.
Han har besökt arbetsplatsen och pratat enskilt med flera av de tio byggnadsarbetarna. Alla uppgav att de tjänade 12 euro i timmen (cirka 110 kronor), hade traktamente på 500 kronor om dagen och fritt boende.
– Det var en nivå som vi kunde acceptera, säger Royne Bergman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tyskt byggföretag betalade Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig