info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tyskland vill bilda fack för gästarbetare

Det tyska byggfacket, IG Bau, vill starta ett nytt byggfack enbart för Europas gästarbetare i byggbranschen. Den nya organisationen skulle organisera byggnadsarbetaren som vistas tillfälligt inom EU. Detta oavsett om gästarbetarna vistas legalt eller illegalt i landet.

Det nya gränsläsa byggfacket skulle informera gästarbetarna om vilka rättigheter de har i mottagarlandet, och ge hjälp med skatter, socialförsäkring och kontaktar med myndigheter.
Det nya byggfacket skulle ha lägre avgift och mindre åtaganden än det etablerade byggfacket IG Bau.
När EU utvidgas österut gränserna för miljoner människor som hittills arbetat på löner som på en tiondel av lönerna i Västeuropa.
I Tyskland finns omkring en kvarts miljon gästarbetare på byggen, främst från länder i före detta östblocket. Gästarbetarna betraktas som andra klassens arbetskraft.
Svenska Byggnads ger tummen ner till förslaget.
– Vi tycker inte att det är ett bra förslag. Det stämmer inte med det synsätt som vi har på facklig verksamhet, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
Även övriga nordiska byggfack går emot förslaget, eftersom det skulle innebära att man inrättade ett B-lag även bland fackförbunden.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tyskland vill bilda fack för gästarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig