info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvisten mellan UPB och Byggnads går vidare

Byggnads Uppland har begärt central förhandling vad gäller lönerna för de anställda på UPB. Men det lettiska företaget anser att man betalar ut löner enligt överenskommelsen.

Det lettiska bolaget UPB är underentreprenör till NCC och bygger för tillfället Sveriges lantbruksuniversitetets nya lokaler i Ultuna i Uppsala.
I går eftermiddag träffades Byggnads och UPB vid en lokal förhandling för att diskutera framför allt lönerna för de lettiska byggnadsarbetarna i bolaget.
Det har framkommit uppgifter om att byggnadsarbetarna, som är anställda i företaget, tjänar mycket mindre än den överenskommelse som har gjorts med Byggnads.
Enligt Anders Larsson, ordförande i Byggnads Uppland, slutade mötet i oenighet.
Orsaken är att UPB räknar in utlandstraktamentet i lönen. Utlandstraktamentet för de lettiska byggnadsarbetarna är 500 kronor per dygn.
– Det är fel så klart. Vi har inte det systemet. Traktamente har man helt utanför lön. Det är ju en fördyrad levnadskostnad som man får ersättning för.

Anders Larsson kan däremot inte bekräfta de löneuppgifter på 55 kronor i timmen, som tidigare förekommit i en artikel på Byggnadsarbetaren.se.
– De tjänar de pengar som vi har kommit överens om, men då räknar de in traktamentet, säger han.
Byggnads har nu efter den lokala förhandlingen begärt central förhandling. Ugis Grindbergis, exportchef på UPB, ger följande kommentar till Byggnadsarbetaren.se
– Vi tycker att det var ett bra möte och vi är inte oense med Byggnads. Vi anser att vi betalar löner enligt kontraktet, men vi inkluderar traktamente i lönen för de anställda. Det är en fråga hur man ser på detta, säger Ugis Grindbergis.
Enligt avtalet med Byggnads ska byggnadsarbetarna i det lettiska bolaget UPB tjäna 143,60 kronor i timmen och inte 161 kronor i timmen som det tidigare uppgivits i en artikel på Byggnadsarbetaren.se.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvisten mellan UPB och Byggnads går vidare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig