info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist om Peablöner i Linköping

Byggnads och Peab kan inte enas om en ackordsmätning på arbetsplatsen Kanberget i Linköping. Central förhandling väntar.

Det var hårda förhandlingar redan vid ackordsuppgörelsen på Kanberget. Laget och arbetsgivaren, Peab, stod långt från varandra i uppfattningen om timantal och förtjänstläge vid byggandet av bostäderna.
Efter bland annat en bodsittning blev ackordet klart. Men vid första mätningen fortsatte problemen. Laget ansåg att mätningen skulle ge drygt 146 kronor medan Peab inte ville acceptera extratimmar och menade att förtjänsten skulle bli 143:87. Byggnads avdelning och Peab har sedan inte kunnat enas. Nu väntar centrala förhandlingar om mätningen.

På arbetsplatsen har nu läget förvärrats ytterligare. Det är dags för en andra mätning och också nu är man långt från varandra när det gäller synen på vilka arbeten som ska ingå.
– Underlaget är för dåligt. Timantalet räcker inte till, säger lagbasen Sven-Göran ”Kätta” Pettersson.

Peab ska bygga ytterliggare en etapp om 46 lägenheter. Förhandlingen om ackord på det jobbet har lagts på is.
– Företagen är ute efter att få ner vårt löneläge. Vi ligger högt i Linköping och det har nog utgått order uppifrån om att vi ska sättas åt, tror Roland Johansson, mätningsföreståndare på Byggnads i Linköping.
På tisdagsmorgonen kontaktade ”Kätta” Pettersson, Peabs distriktschef.
– Det verkar som att de inte kommer till skott på lägre nivå i företaget, säger han.
Distriktschefen kommer under dagen att delta i förhandlingar om den andra mätningen.
– Jag tror att det är genomsnittsförtjänsten de vill åt. Det är ju fler företag som försöker sänka lönerna i Östergötland, säger lagbasen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist om Peablöner i Linköping

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig