info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist om mötestid vid ackordsjobb

Ska planeringstiden räknas in i ackordet eller ersättas för sig? Det ska Arbetsdomstolen avgöra efter att Skanska bestridit Byggnads lönekrav på två byggen.

Under april och maj har två stämningar med Byggnads som part lämnats till Arbetsdomstolen. I ett fall stämmer Skanska facket, i ett stämmer facket ett företag.
Skanska och Sveriges Byggindustrier har gått till Arbetsdomstolen för att bestrida Byggnads lönekrav på sammanlagt 8 460 kronor. Det gäller hur planeringstid ersatts på två arbetsplatser med kalkylackord i Helsingborg.
Skanska har använt en mötesform de kallar visuell styrning på arbetsplatserna och menar att den tid som lagts på detta ingår i underlaget för kalkylackordet. Men Byggnads krav bygger på att timmarna ska ersättas för sig och alltså inte påverka ackordsförtjänsten. Sammanlagt rör det sig, enligt stämningsansökan, om 94 timmar.
I den andra stämningen som kommit in till domstolen med Byggnads som part har facket stämt ett företag i Norrbotten för olovlig kvittning. Då en medlem i Byggnads slutat på företaget har det gjorts avdrag på slutlönen. Företaget har hävdat att mannen inte iakttagit sin uppsägningstid och att Sekos maskinföraravtal, som bolaget är bundet av, därmed ger rätt att kvitta på lönen. Men Byggnads menar att mannen inte är bunden av det avtalet, då han är med i Byggnads. Företaget krävs på sammanlagt drygt 38 000 kronor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist om mötestid vid ackordsjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig