info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist om lön efter Norgejobb

Åtta svenskar kräver lön av det norska företaget Frekigruppen efter jobb i Stavanger. Men Frekigruppen godkänner inte kraven.

– Det var fylla, dåligt utfört arbete och frånvaro, säger Kim Njös, chef på Frekigruppen.
– Jag har lämnat det här till våra jurister så får vi se vad det blir.
Byggnadsarbetarna har vänt sig till norska facket. Lönesänkningar i strid med kontrakt, löneavdrag efter sjukfrånvaro och andra oreglerade lönefordringar är de problem de tagit upp. Men de har inte varit medlemmar i Fellesförbundet och Frekigruppen har inget avtal med facket.
– Vi kan inte göra mycket. Men eftersom det tidigare varit finska byggnadsarbetare här och tagit upp problem med företaget så kommer vi att kolla upp företaget, säger Eyvind Wik, ombudsman på Fellesförbundet i Stavanger.
De åtta svenskarna började på Frekigruppen i juni.
– Det började med att vi inte fick ut junilönen. Nu i början av augusti, när jag fick en del pengar, hade de sänkt min lön, från 140 kronor per timme som det står i kontraktet, till 100 kronor per timme, berättar en av dem. Han kräver nu strax över 10 000 norska kronor mer än de pengar han redan fått.
Han berättar om att kontraktets förutsättningar ändrats efter hand. Från början skulle de arbeta tolv timmar, efter ett tag fick de besked om att de skulle få betalt för elva och en halv timme, sedan elva timmar.
– De sa att det var avdrag för raster, berättar han.
Den orsak företaget angivit till att hans lön sänkts är att han hoppade av med kort varsel för att påbörja en utbildning.
– Jag berättade om det när jag skrev på. Men det skulle inte vara något problem, sade de då.
Kim Njös säger att han håller på att reglera just denna lönefordran.
– Några drabbades nog av att de övriga inte skötte sitt jobb, det beklagar jag, säger han.
Kim Njös bekräftar att han hållit inne lön som straff för det han ser som dåligt uppförande och fuskjobb. Han inser att det är en bestraffning som inte självklart håller för en rättslig prövning.
Tore Jensen, som säger sig tala för alla norska anställda i Frekigruppen, anser att svenskarna inte ska ha någon lön alls.
– De gjorde ett förskräckligt dåligt jobb och deras uppförande drar skam över alla svenskar som kommer hit till Norge för byggjobb, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist om lön efter Norgejobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig