info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist om hemresor avgörs i regeringsrätten

Regeringsrätten ska pröva om byggnadsarbetarnas hemresor över helgen är tjänsteresor. Om inte kommer byggnadsarbetarnas reseersättningsbidrag att beskattas.

Om regeringsrätten går på skattemyndighetens linje och anser att det inte handlar om tjänsteresor måste arbetsgivarna i framtiden betala arbetsgivaravgift på ersättningen.
– Det blir en kostnad för arbetsgivaren som direkt kommer att slå mot byggnadsarbetarna genom att de kommer att få en lägre nettoreseersättning genom att de tvingas betala skatt på reseersättningen. Sedan kommer arbetsgivaravgiften på hemresorna att ta utrymme av potten i framtida förhandlingar, säger Gunnar Ericson, chef för Byggnads förhandlingsenhet.
Ärendet om arbetsgivaravgift på reseersättningen har sin bakgrund i ett fall där rörfirman Garantirör i Helsingborg spelar en central roll. Ägaren till firman har följt rekommendationerna från Byggnads och branschorganisationen VVS-Installatörerna och inte betalat in någon arbetsgivaravgift på helgresersättningen.
Ersättningen för hemresorna regleras mellan parterna och branschens uppfattning är att den inte kan betraktas som lön utan som en ersättning för resa.
Men på skattemyndigheten i Helsingborg har man en annan uppfattning. Där har man sedan tio år tillbaka drivit ärendet mot Garantirör. Ett fall som nu alltså ska avgöras i regeringsrätten. Dom meddelas under början av 2002.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist om hemresor avgörs i regeringsrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig