info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist om granskning avgjord

En av flera tvister om granskningsavgift är avgjord efter en förhandling mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Resultatet av tvisten är att företaget inte behöver dra granskningsavgift från den anställdes lön.

Tvisten gällde en anställd på Dackes Golv AB i Växjö.
För närvarande pågår centrala förhandlingar om granskningsavgift på flera företag. Företagen hävdar, med stöd av Sveriges Byggindustrier, att det är fel att de ska dra granskningsavgift från lönen för anställda som inte är medlemmar i Byggnads. En av tvisterna ska avgöras av arbetsdomstolen, AD, inom kort.
– Den här överenskommelsen påverkar inte den principiella fråga som AD ska avgöra, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
– Vi har sedan 1978 en överenskommelse om att granskningsavgift inte ska dras för anställda som är medlemmar i en annan facklig organisation som bevakar sina medlemmars löner. Däremot ska företagen dra avgiften för alla anställda som vi utför granskningsarbete för.
Golvläggaren i Växjö är medlem i fackförbundet Ledarna sedan han under en tid haft arbetsledande uppgifter på företaget. Gunnar Ericson anser att han är felorganiserad med tanke på de nuvarande arbetsuppgifterna men att det är fackförbundet Ledarna som utför lönebevakningen så länge han är medlem där.
Gustav Herrlin på Sveriges Byggindustrier ser däremot överenskommelsen som principiellt viktig. Han menar att det blir svårt för Byggnads att hävda att granskningsavgiften inte är en medlemsavgift om den inte ska dras för alla som omfattas av byggavtalet.
– Tidigare har Byggnads hävdat att överenskommelsen från 1978 bara gäller syndikalister, säger Gustav Herrlin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist om granskning avgjord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig