info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvingas till nytt a-kassekontor

Nya regler för arbetslösa tvingar Byggnads a-kassa att öppna ett nytt kontor i Helsingborg, främst för att möta den ökade administrationen. För ungefär ett år sedan stängdes ett kontor i Halmstad.

Från och med den 1 september träder nya regler i kraft för arbetssökande. Den som är arbetslös måste varje månad skicka in en aktivitetsrapport om sökta jobb och andra aktiviteter till arbetsförmedlingen. Den arbetslöse skickar rapporten till Arbetsförmedlingen. Om den arbetslöse inte har kommit till möten eller inte sökt jobb, så går det en underrättelse från arbetsförmedlingen till respektive a-kassan som bedömer hur man ser på det i fem steg.

Ökad administration

Den arbetssökande som inte skött sig får en varning i första steget, det femte steget är att ersättningen helt dras in. IF Metalls a-kassa är kritisk mot de nya reglerna och tycker att det är bättre att lägga pengarna på att se till att arbetslösa får jobb, än att jaga dem med mer kontroll. Byggnads a-kassa är mer positiv och kan till och med se fördelar.
– Det behöver inte vara en nackdel om de arbetssökande en gång i månaden ska redogöra för hur de har försökt att skaffa sig arbete. Det blir en del i ett samarbete mellan den sökande och arbetsförmedlingen, säger Roal Nilssen, föreståndare på Byggnads a-kassa.
De nya reglerna kommer att ge a-kassorna en kraftigt ökad administration. Det är underrättelserna som kommer att öka enormt och bedömningar visar att underrättelserna kommer att öka från 5000 per år, till cirka 160 000, för alla a-kassorna.

Nytt kontor i Helsingborg

– De kassor som har högst arbetslöshet får flest underrättelser. Vi räknar med att vi får en stor del av dessa med en arbetslöshet på 12 procent, säger Roal Nilssen.
På grund av den höga arbetsbelastningen öppnar nu Byggnads a-kassa ett nytt kontor i Helsingborg. Orsaken till att det blir just dessa lokaler är att Fastighets a-kassa lämnar sina lokaler i Helsingborg för att flytta till Stockholm.
– I princip så tar vi över hela deras verksamhet i form av lokaler, inredning, teknisk utrustning och personal, säger Roal Nilssen.
Kontoret ska öppna under september och mellan 5 och 8 personer kommer att anställas. För ungefär ett år sedan stängde Byggnads a-kassa sitt kontor i Halmstad. Orsaken till beslutet var en utredning som gjorts för att effektivisera verksamheten. Att det skulle bli effektivare att samla verksamheten på färre platser. Nio handläggare förlorade jobbet och upprördheten var stor bland de uppsagda.

”Inget av detta var känt tidigare”

Med facit i hand ångrar ni att ni stängde kontoret i Halmstad?
-Nej. För det första visste vi inte att regeländringarna skulle komma. Det fanns inte med när kassan tog beslutet att stänga ner i Halmstad. Och vi hade inte startat upp ett nytt kontor, om inte Fastighets beslutat att flytta därifrån. Dessutom ökade arbetslösheten dramatiskt under förra hösten, säger Lars Hildingsson, styrelseordförande för Byggnads a-kassa.
Vad säger du till dem som blev arbetslösa för ett år sedan?
– Jag förstår att det känns konstigt för dem att vi stängde och nu öppnar ett nytt kontor. Men inget av det här var känt tidigare, säger Lars Hildingsson.
Enligt Roal Nilssen, föreståndare på Byggnads a-kassa, så är företrädesrätten till återanställning bara kopplad till kontoret i Halmstad.
– Sådan är överenskommelsen. Men självklart kan man inte utesluta att om någon är intresserad att söka till Helsingborg, så kommer det självklart att prövas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvingas till nytt a-kassekontor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig