info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvingas betala 600 000för illegal arbetskraft

Ett byggföretag i Stockholm tvingas betala 600  000 kronor i skadestånd till Byggettan för avtalsbrott. Tolv illegala byggnadsarbetare utan arbetstillstånd arbetade för företaget.

Skadeståndet kunde utkrävas efter en överenskommelse mellan Byggettan och Byggmästarföreningen i Stockholm.
Byggettan krävde först 900  000  kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet, men Byggmästarföreningen gick bara med på 50  000 per anställd, totalt 600  000 kronor.
Företaget, en traditionell svensk byggfirma som är medlem i Sveriges Byggindustrier och har cirka 15 anställda, fick en stororder på ett husbygge och behövde få tag på fler byggnadsarbetare. Via en personaluthyrare fick man möjlighet att hyra in tolv personer från olika länder i Östeuropa.
– Det är ett helt vanligt byggföretag som helt enkelt tog åt sig ett för stort jobb, säger Kjell Molander från Byggettan, som förhandlat med Byggmästarföreningen om skadeståndet.
– Vi hoppas nu att det höga beloppet ska avskräcka andra företag från att göra på samma sätt.

När polisen gjorde ett tillslag på arbetsplatsen under julhelgen, hade alla byggnadsarbetare åkt hem. Ingen kunde gripas. Men Byggettan undersökte vaktlistorna i inpasseringskontrollen och fick fram namnen på byggnadsarbetarna.
– Företaget kunde inte bevisa att de anställda personerna hade uppehållstillstånd och arbetstillstånd, säger Kjell Molander.
Byggnads och Sveriges Byggindustrier diskuterar just nu i de centrala avtalsförhandlingarna hur man ska förhindra svartarbete i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvingas betala 600 000för illegal arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig