info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två nya blockader i Skåne

I dag sätts ytterligare två företag i Skåne i blockad. Det handlar om Gotthem Service AB och Huskoncept Skåne AB. Flera andra varsel och hot om blockader i området har dragits tillbaka sedan företagen tecknat kollektivavtal med Byggnads.

De två företagen Gotthem Service och Huskoncept Skåne är verksamma i Malmöområdet. I båda fallen handlar det om att företagen använder arbetskraft från Östeuropa som de hävdar är f-skattare.
För Gotthem Service del omfattar blockaden ett tiotal personer. Företaget har sagt att de är villiga att lösa konflikten, men när ägaren inte kom till ett medlarmöte i går förmiddag beslutade Byggnads att inleda blockaden idag.
Konflikten med Huskoncept Skåne gäller flera arbetsplatser och totalt omfattas mellan 12 och 15 personer. Det handlar både om nybyggnation och renoveringsjobb.
Sedan tidigare pågår ytterligare en blockad i Malmöområdet. Det gäller den enskilda firman Dimitri Markiwisc, som bygger en villa med hjälp av flera f-skattande polacker.
– Jag tror att de börjar få problem där. Flera av underentreprenörerna har lämnat arbetsplatsen, utan att vi behövt be om sympatiåtgärder, säger Lars Lindström, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Under den senaste månaden har Byggnads hotat med blockad mot ett tiotal olika byggföretag i Skåne. Det gäller främst Malmö- och Helsingborgsområdet. I flera fall har de nu kommit överrens. Bland annat har Pole-Power – ett företag starkt knutet till Polen-Konsulten – tecknat kollektivavtal med Byggnads.
Även Baltic Constructions ägare Lars Vikingson har via ombud skrivet ett avtal med Byggnads.
– Jag har varit ute på deras arbetsplats, men de har lämnat bygget och byggherren har plockat in en annan entreprenör. Eftersom Baltic Construction är registrerat i utlandet har vi bara skrivit avtal för just den arbetsplatsen, säger Bengt Sävström, ombudsman på Byggnads i Helsingborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två nya blockader i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig