info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två förluster på varje seger i AD

Två av tre förhandlingar slutar med förlust. Det är Byggnads dystra facit i Arbetsdomstolen de senaste fem åren. För att Byggnads ska få igenom sina krav krävs oftast att arbetsgivaren lämnar walkover.

Den 4 april 2007. Det var senaste gången Byggnads vann ett ärende i Arbetsdomstolen efter att både fack och arbetsgivare hade yttrat sig. Förra året ledde tre domar till lika många förluster, och skulder på drygt en halv miljon kronor för motparternas rättegångskostnader. Sett över fem år har Byggnads vunnit bara sju segrar och smakat hela fjorton förluster i domstolen. Det går alltså två förluster på varje seger.

Å andra sidan kan statistiken som Byggnadsarbetaren tagit fram gällande domstolens beslut också läsas som att förbundet faktiskt får rätt i två fall av tre. Det finns nämligen ytterligare 21 fall där AD har klubbat igenom förbundets krav, ofta gällande lönetvister. Men då beror det inte på att domstolen har gjort en bedömning till Byggnads fördel. De stämda företagen har helt enkelt inte brytt sig om att lämna sin version till domstolen. Efter en tid går då stämningen igenom, på ren walkover. På AD-språk kallas det en tredskodom.

En förklaring till att domstolen oftast gör bedömningar till Byggnads nackdel kan vara ett överlag mer arbetsgivarvänligt klimat i samhället – och domstolen. Det säger både Torbjörn Johansson, chef för Byggnads enhet för löne- och arbetsvillkor, och Byggnads advokat Peter Kindblom. Arbetsdomstolens administrative chef Michaël Koch menar dock att den typen av påståenden saknar grund, han säger att statistiken kunde ha sett helt omvänd ut om målen hade sett annorlunda ut.

För att avgöra vem som vunnit eller förlorat ett mål har vi tittat på vem som har fått igenom de centrala delarna av sina yrkanden. Vi har bara räknat med fall där själva sakfrågan har avgjorts, inte ärenden där företag exempelvis har velat ha beslut om att en stridsåtgärd ska stoppas i väntan på att själva tvisten blir löst i domstolen.

Läs hela granskningen i veckans nummer av Byggnadsarbetaren. 

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två förluster på varje seger i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig